Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Češkoj Republici Martina Mlinarević sastala se 31. jula 2020. godine u Brnu s predstavnicima Vlade Južno-moravske regije, a povodom otvaranja izložbe o sarajevskoj Hagadi i UNESCO zaštićenoj kulturnoj baštini Bosne i Hercegovine. Izložbu je zajedno s ambasadoricom Mlinarević ispred Vlade Južno-moravske regije otvorio Tomaš Soukal. Ambasadorica Mlinarević i g. Soukal razgovarali su o oblicima saradnje posebno u oblasti vinogradarstva, s obzirom da je moravska regija vodeći proizvođač vina u Češkoj Republici. Dogovoreno je uvezivanje vinogradara, a vlasti Južno-moravske regije izrazili su želju i spremnost za organizacijom prezentiranja vina iz Bosne i Hercegovine. Također, ponuđena je saradnja u oblasti turizma, kroz sajam turizma RegionTour koji se u Brnu organizira svake godine. Kad je riječ o obrazovanju i mladima, pokrenut je proces uspostavljanja saradnje između obrazovnih institucija, razmjena studenata, stažiranje i sl. U području razvoja i inovacija zagovarano je o mogućnosti pripreme programa iz ove oblasti u Južnoj Moravskoj.

Izložba bosanskohercegovačkog kulturno-historijskog bogatstva izložena je u holu znamenite zgrade Vlade Južno-moravske regije i svi Česi i njihovi gosti moći će je vidjeti u narednih mjesec dana.

Ambasadorica Mlinarević u Brnu se također susrela sa direktorom Moravske galerije, drugim najvećim umjetničkim muzejom u Češkoj, zatim s organizatorima Mjeseca autorskog čitanja, najvećeg književnog festivala u srednjoj Evropi, koji je prvi je put održan u Brnu 2000. godine. Ambasadorica Mlianrević je otvorila dogovor oko gostovanja bosanskohercegovačkih pisaca na narednim festivalima, što je odmah prihvaćeno.

U čuvenoj vili Low-Beer u Brnu nastavila se izložba o bosanskohercegovačkoj kinematografiji, gdje je također bio upriličen susret s bosanskohercegovačkom zajednicom uz koncert Predraga Duronjića. Ambasadorica Mlinarević iskoristila je priliku i svim Bosancima i Hercegovcima koji proslavljaju Bajram uputila iskrene čestitke.

Preuzeto: Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine