U skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom izazvanom korona virusom (COVID-19),   nadležni organi širom svijeta, uključujući i Bosnu i Hercegovinu,  prinuđeni su poduzimati radikalne mjere u cilju preventivnog djelovanja i suzbijanja širenja zarazne bolesti.

S tim u vezi, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, u okviru svojih nadležnosti za iseljeništvo, apeluje na sve pripadnike iseljeništva da u vrijeme pandemije korona virusa bez veće potrebe ne dolaze u Bosnu i Hercegovinu zbog povećanja rizika od unošenja i širenja ovog virusa, što bi dodatno moglo rezultirati pogoršanju epidemiološke situacije u BiH.

Apel Ministarstva je u skladu sa zaključkom koji je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine donijelo na 56. vanrednoj sjednici održanoj 16.03.2020.godine, u kome u vezi sa pandemijom korona virusa,  poziva  državljane Bosne i Hercegovine koji borave u inostranstvu da odlože svoje dolaske i posjete Bosni i Hercegovini u periodu intenzivnih mjera na suzbijanju širenja korona virusa.