Forum, čiji je cilj umrežavanje bh. dijaspore i osnaživanje bh. potencijala, organizirala je Fondacija budućnosti u BiH u saradnji sa Association of Business Women of BH i Diaspora4Development.

Na forumu su prisustvovali Kemal Kozarić, ambasador naše zemlje u Austriji, te Kemo Sarač, pomoćnik u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH.

“Više od 170.000 građana BiH živi i radi u Austriji, i više od 3.000 studenata iz BiH studira na austrijskim univerzitetima, na kojim su mnogi od njih najbolji, što me čini izuzetno ponosnim. Konekcija između dijaspore i građana BiH je veoma važna i u potpunosti podržavam ovaj projekat umrežavanja. Mladim ljudima želim poručiti da se edukuju, jer, edukovani ljudi su najvažniji faktor za prosperitet zemlje, i zato ću citirati Nelson Mendelu koji je kazao: ‘Edukacija je najmoćnije oružje koje možete iskoristiti da promijenite svijet”. Bosna i Hercegovina je zemlja sa mnogo potencijala, a kao ambasador naše domovine u Austriji želim naglasiti da je ekonomska saradnja između ove dvije prijateljske zemlje na visokom nivou. Kao što znate, Austrija je najveći investitor u BiH sa oko 1,3 biliona eura, i sa 200 kompanija iz različitih sektora koje vide našu zemlju kao dobro mjesto za investicije”, kazao je Kozarić.

Učesnici foruma, predstavnici kompanija i pojedinci, okupljenoj masi predstavili su vlastiti portfolio i ponudili moguće prilike za saradnju. Prisutne je pozdravio i Makus Flanc, načelnik 10 okruga u Beču.

“Naša opština ima najviše zastupnika stranaca u cijelom Beču, među kojima samo 15.000 Bosanaca. Integrisani su u austrijsku kulturu, posebno žene, i jako se ponosim time”, istakao je Flanc.

Podsjetimo, Fondacija budućnosti je do sada uspješno realizirala slične događaje u Chicago, Melbourne, San Jose, Dubaiju, Bernu, Gothenburg, Bostonu, Dusseldorf, Stockholm i Kuala Lumpuru.

“Više od 1,5 miliona građana koji su porijeklom iz Bosne i Hercegovine, među kojima je i veliki broj visoko obrazovanih i utjecajnih profesionalaca, živi i djeluje u mnogim zemljama svijeta. Zato je cilj naše Fondacije kroz ovakve događaje omogućiti mladim ljudima iz Bosne i Hercegovine pristup kvalitetnom obrazovanju, savremenim tehnologijama i prilikama za razvoj liderstva”, istakli su iz Uprave Fondacije.