Dan državnosti Bosne i Hercegovine će se i ove godine obilježiti u Velikoj Britaniji. Centralna manifestacija održat će se u Birminghamu, a organizator je zajednica bosanskohercegovačkih udruženja BH UK Network, koje će ovim putem proslaviti i 25 godina postojanja.

Naime, u tu svrhu organizatori su priredili dva eventa. U srijedu, 24. novembra 2021. godine održat će se manifestacija u Bosanskoj kući u Birmighamu, prvenstveno namijenjena Englezima i organizacijama sa kojima BH UK Network ima dobru dugogodišnju saradnju.

S obzirom na epidemiološke mjere povezane sa koronavirusom, broj gostiju ograničen je na 70. Prisustvo ovom događaju potvrdili su gradonačelnik Birminghama Muhammad Afzal, poručnik za regiju West Midlands Simon Topman i ambasador Bosne i Hercegovine u Velikoj Britaniji Vanja Filipović.

Drugi event će se održati u subotu, 27. novembra 2021. godine, u Kings Heath Masonic sali sa početkom u 19 sati. Primarno je namijenjena za članove bosanskohercegovačke zajednice na Otoku. Očekuje se prisustvo 250 gostiju.

U programu učestvuju Mišo (Mostar Sevdah Reunion), Sefer Haskić, Bh. dopunske škole Birmingham i Coventry, KUD “Mladost Bosne” i Mišo Marić. Specijalni gost večeri je Jasmina Sarajlić iz Ambasade Bosne i Hercegovine u Londonu.

Ovom prilikom će se obilježiti i tri godine od otvaranja Bosanske kuće u Birminghamu, koju je 25. novembra 2018. godine svečano otvorio Lord Bourne of Aberystwyth, ministar za stambena pitanja u Vladi premijerke Tereze May.

PREUZETO: www.mhrr.gov.ba