Dr. Naser Balić (54), odvjetnik, filozof, psiholog, psihoterapeut, prevoditelj, književnik, a posebno se ističe u liječenju posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP) i kroz stručnu pomoć žrtvama rata

WUPPERTAL – S diplomom pravnika i poznavanjem nekoliko svjetskih jezika, karijeru je započeo u Bosni 1992. godine u Düsseldorfu (Njemačka), jednom od najljepših europskih gradova. No, kao i većina prognanih i izbjeglih iz domovine, nije pao u letargiju i sivilo, već je odmah krenuo na posao i tražio mogućnosti za daljnje školovanje i usavršavanje.

Inače, dr. Naser Balić rođen je u Hrnićima kod Kozarca, 1967. godine. Osnovnu školu završio je u Kozarcu, gradu koji je sinonim za povratak raseljenih, izbjeglih i raseljenih osoba u BiH. Ekonomsku školu završio je u Prijedoru. Ovo divno stvorenje nakon srednje škole počelo je studirati pravo, a ujedno i filozofiju i svjetsku književnost. Godine 1992. morao je prekinuti studij i otići u Njemačku. Iz bosanske tame i tmine došao je na svjetlo i sjaj. Nakon rata diplomirao je na Sveučilištu u Sarajevu.

  • Sa znanjem njemačkog jezika, i visokim prosjekom ocjena, bez problema sam upisao postdiplomski studij. Zbog malo drugačijeg školskog sustava morao sam ići u Köln, grad udaljen 50-ak kilometara od glavnog grada Sjeverne Rajne – Westfalija. Tamo sam magistrirao, a potom i doktorirao. Doktorsku disertaciju obranio sam kod prof. dr. Wolfram Höfling na temu diskriminacije… Istovremeno sam se intenzivno bavio psihologijom i psihoterapijom, proučavajući klasičnu psihoanalizu i metode psihoterapije Miltona Ericksona. Na ILP akademiji u Bochumu, stekao sam kvalifikaciju za kratku psihoterapiju, napredni NLP, sistemsku terapiju, psihoterapiju orijentiranu na integrirano rješenje, psihologiju, trening autonomije, terapiju parova i obiteljsku terapiju, coaching, psihosomatske, krizne intervencije i superviziju. Na TherMedius-Institutu u Darmstadtuseu educirao sam se za liječenje posttraumatskih stresnih poremećaja – kaže elokventan i briljantan dr. Balić.

Jedna od glavnih trenutnih preokupacija dr. Balića je da će pomoći žrtvama rata i primijeniti suvremene metode liječenja posttraumatskog stresnog poremećaja, poznatijeg pod akronimom PTPS. Je li ova bolest izlječiva i/li zaliječiva s obzirom da su traume ljudskog bića razorne?

  • O posttraumatskom stresnom poremećaju imali bismo puno pričati. Njegovi najčešći simptomi su izbjegavanje situacija koje podsjećaju na traumatičan događaj, prisjećanje na slike iz prošlosti, poteškoće sa spavanjem, noćne more, stezanje u prsima i gušenje, nedostatak daha, napadi bijesa ili depresivne faze… Ove i druge poteškoće koje doživljavaju žrtve ratnih trauma nose obično takve prirode i toliko intenzivne da značajno ometaju ili onemogućuju normalno funkcioniranje u svakodnevnom životu. Veliki je broj slučajeva u kojima dovode do nezaposlenosti i invaliditeta, razaraju obiteljske i prijateljske veze i život pretvaraju u tamnicu. Samo lijekovi omogućuju nekakvu stabilizaciju stanja, bez rješavanja problema i ne rasterećenja tereta traume.

Pri tome nedostatak informacija, kako o samoj bolesti, tako i o mogućnostima i metodama liječenja, koban je za ogroman broj ljudi s našeg područja. Otežana komunikacija na stranom jeziku, pogrešna dijagnoza i neprepoznavanje traume od strane obiteljskih liječnika, dijagnoza koja prepoznaje samo somatske poremećaje (čak i kada su njihovi uzroci psihološke prirode), isključivo uporaba lijekova, neprikladne psihoterapijske metode (ako se prakticiraju) su pravilo, i nije iznimka. Sve to, nakon često mnogo godina ili desetljeća neuspjelih pokušaja liječenja, dovodi do rezignacije, povlačenja i nevjerice da je prava pomoć moguća. Srećom, ljudski duh nije nešto kruto i nepromjenjivo. Kao što pokazuje moja dosadašnja praksa, posttraumatski stresni poremećaj se može liječiti. Uz odgovarajuću terapiju, pri čemu prvenstveno mislim na EMDR, u pravilu se nakon nekoliko seansi pacijenti stabiliziraju i počinju se vraćati normalnom životu – rekao je dr. Naser Balić.

Unatoč tolikom angažmanu i zauzetosti, dr. Balić stiže, osim psihološkog savjetovanja, raditi na projektima iz područja prava, baviti se prevodilačkom djelatnošću… Autor je više radova: Kontopfändungsschutz nach deutschem und bosnisch-herzegowinischem Recht (Zaštita od prinudnog izvršenja na privatnim računima  osoba prema njemačkim i bosansko – hercegovačkom pravu) Das geschlechtsspezifische Diskriminierungsverbot in Bosnien und Herzegowina (Spolno specifična zabrana diskriminacije u Bosni i Hercegovini), Utjecaj razvoda na psihu djeteta, vrlo je zapažena i njegova knjiga o rimijenjenoj psihologiji: ” Ples na žici ili put ka duševnom zdravlju”.

Dr. Naser Balić, koji trenutno živi i ima ordinaciju u Wuppertalu, toliki je bosanskohercegovački biser Bosne i Hercegovine da mu se tradicionalno poslovni i profesionalni Nijemci dive! Aferim doktore!