PREUZETO: Fondacija Bosna i Hercegovina Futures, 12.10.2019

Prošle nedelje su naši studenti Milan Kusmuk, Nevena Kisin, Haris Arnautović, Ali Mokayes, Selma Aličić i Momčilo Amović predvođeni osnivačem Fondacije Eddiejem Custovićem posjetili Švedsku. Imali su jedinstvenu priliku da posjete Götheborg i Stockholm i uživaju u više prilika za predstavljanje svog rada i fondacije, prisustvovanje mrežnim događajima, prezentacijama i posjetu nekim sjajnim kompanijama kao što su Google, Spotify, MatchAds, Sigrid Therapeutics i Softhouse Consulting, koji nam je partner i glavni organizator svih posjeta. Evo kako su naši studenti opisali iskustvo:

Milan Kusmuk rekao je sljedeće: „Google, Spotify, MatchAds, Sigrid Therapeutics i Softhouse su kompanije koje sam posjetio u posljednjih 7 dana. Fondacija Bosna i Hercegovina Futures  zajedno sa  Softhouse Consultingom je organizirala sve te posjete za stipendiste BHFF-a. Također sam dobio priliku upoznati članove bosanske dijaspore na događaju umrežavanja Softhouse & BHFF u Stockholmu. Još jedan mrežni događaj održan je u Geteborgu. Moj glavni zaključak iz nekoliko događaja u posljednja dva mjeseca je da bosanska zajednica postiže velike rezultate u cijelom svijetu. Mi u Fondaciji radimo na tome da se ta znanja vrate u Bosnu i Hercegovinu. Hvala svima na sudjelovanju, u Softhouse-u što ste nas ugostili i Bosnia and Herzegovina Futures Foundation što ste mi pružili priliku da prisustvujem svim tim događajima. Posebna zahvala  Himzi Musiću  i  Eddieju (Edhem) Ćustoviću  za posljednjih 7 dana! “.

Evo šta je drugi student, Ali, rekao: Tjedan dana iza, preko 4000 kilometara pređenih, nova prijateljstva su kovana, a stara se dodatno učvršćuju. Zajedno sa mojim prijateljima i kolegama iz BH Futures fondacije imali smo priliku prisustvovati događajima, umrežiti se, upoznati desetine inženjera, poduzetnika i profesionalaca; koji se bave politikom, pravom, ekonomijom, medicinom … Povrh toga moramo posjetiti i / ili saznati više o sljedećim kompanijama: –  Softhouse Consulting  –  Google  –  Spotify  –  Sigrid Therapeutics AB  –  Sweden Foodtech  –  MatchAds Oh, a mnogi od gore spomenutih profesionalaca porijeklom su iz Bosne i Hercegovine i to je najneobičnija činjenica sa ovog putovanja i stvarno mi je drago i počastvovan sam što sam imao priliku sudjelovati. Još jednom hvala  Fondaciji Bosna i Hercegovina Futures  na šansi da budem dio toga, a hvala i Softhouse što su nas ugostili u Švedskoj.

Konačno, stiže i kratko obaveštenje Momčila koji je rekao:„Moje kolege i ja imali smo jedinstvenu priliku za slušanje prezentacije Googlea u glavnom gradu Švedske, Stokholmu, u   kancelariji Softhouse Consulting . Raspravljali smo o računarstvu i budućnosti aplikacija. Želim zahvaliti našoj  Bosni i Hercegovini Futures Foundation  koja nam je pružila ovu priliku! “.

Nema sumnje da je bilo sjajno iskustvo saznati više o tehnologiji u Švedskoj. Fondacija Bosna i Hercegovina Futures s ponosom organizuje ovakve događaje da njihovi studenti nauče nešto novo i imaju priliku prenijeti znanje natrag u našu zemlju.