USAID Projekat Diaspora Invest predstavio je Diaspora Summer Calendar za ovu godinu, gdje se posebna pažnja stavlja na velika okupljanja poslovne zajednice iz bosanskohercegovačke dijaspore. Zbog trenutnog stanja u zemlji i svijetu izazvanog pandemijom COVID-19, planirane konferencije će svoj veliki segment prenijeti u online okruženje, saopćeno je iz USAID-a.

USAID Projekat Diaspora Invest podržava tri velika događaja ovog ljeta:

  • Connecto u Mostaru u organizaciji Tehnološkog parka INTERA Mostar od 28. do 30. jula;
  • Reconnect u Sarajevu u organizaciji Restarta održaće se 13. augusta; i
  • Biznis forumu bh. dijaspore BHdiaFor u organizaciji Naše perspektive koji je ove godine zakazan za 27. august u Trebinju.

Registracija na sva tri skupa je već otvorena, a veći dio aktivnosti će se provoditi putem online komunikacije te u prostorima sa značajno limitiranim brojem učesnika/ca, poručili su iz USAID Projekta Diaspora Invest.

Već petu godinu zaredom, Restart uz podršku USAID Diaspora Invest organizira događaj umrežavanja za dijasporu i bh. firme Reconnect u Sarajevu. I ovaj put nastoje prenijeti znanja iz dijaspore – sa učesnicima će razgovarati nekoliko priznatih stručnjaka iz svijeta, posebno se fokusirajući na IT sektor, turizam i e-commerce. Zahvaljujući mobilnoj aplikaciji GatherUp! EMP platforme – bosanskohercegovačke IT kompanije App Impact, te partneru eventa Bisnode, učesnici će imati priliku održati B2B sastanke i povezati se za neke nove vrste poslovne saradnje.

S druge strane, BHdiaFor tradicionalno značajnu pažnju posvećuje fokusu na rad lokalnih zajednica s dijasporom. Ove godine im je pažnja usmjerena na potencijal trebinjske regije.

Sedmi biznis forum bh. dijaspore – BHdiaFor, ove godine realiziraju u partnerstvu s Gradom Trebinje, a ima za cilj da stimulira dijasporske investicije u trebinjsku regiju. Prvi dio skupa uključuje pozdravne govore i uvodne prezentacije, će se održati uživo u Trebinju, dok će drugi dio koji se tiče panel sesija i B2B biti online.

Cjelokupan skup će se uživo prenositi na web stranici Diaspora Investa. Iz Naše perspektive pozivaju dijasporu porijeklom iz Trebinja, ali i svu bh. dijasporu da popune online prijavu te da se odazovu ovom skupu.

USAID Projekat Diaspora Invest je podržao preko 100 kompanija pokrenutih zahvaljujući dijaspori u BiH. Od početka pandemije realizirali su brojne online edukacije, kako bi pružili podršku lokalnoj ekonomiji u suočavanju sa trenutnim izazovima.