Na oktobarskom Diaspora Online Check-In sastanku održanom 01.10.2020. godine prisustvovali su predstavnici organizacija iseljeništva: pangea mreža (Njemačka), i-platform (Švicarska/BiH), SBHUD i BiH Akademici (Danska) i BH Roots (Austrija), kao i predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH – Sektora za iseljeništvo.

Na sastanku je dogovoren jednoobrazni dnevni red koji će važiti za sve naredne sastanke, kao i da Ministarstvo nastavi biti domaćin narednih sastanaka.

Predstavnici Ministarstva su informisali prisutne o aktuelnostima u Ministarstvu i BiH, te je dogovoreno da će sa učesnicima sastanka iz iseljeništva podijeliti detaljnije informacije o  istraživanju Mapiranje dijaspore iz BiH, općinama koje su otvorile urede za dijasporu ili imaju kontakt osobe za dijasporu, kao i informacije o grant sredstavima Ministarstva.

Predstavnici organizacija su sa prisutnima podijelili informacije o svojim aktivnostima koje provode ili planiraju da provedu. Predstavnik SBHUD-a je izvijestio o stanju s projektom Erasmus+, dok su aktivnosti koje planiraju pangea mreža i i-platform već postavljene na muralu.

Na muralu su trenutno registrovane 3 organizacije: pangea mreža, i-platform i SBHUD.

Poziv drugim organizacijama da se pridruže muralu će uskoro biti objavljen.

Ministarstvo će svakog mjeseca na svoj portal postavljati podsjetnik za naredni planirani sastanak.

Naredni Diaspora Online Check-In sastanak će se održati u četvrtak 05.11.2020.godine u 16h.