Građani BiH u Kraljevini Danskoj neće morati dolaziti u prostorije Ambasade BiH u Kopenhagenu kako bi im bile pružene konzularne usluge

Konzularni dani Ambasade Bosne i Hercegovine u Kopenhagenu, održat će se 7. i 8. maja 2022. godine u Koldingu i Randersu, sa početkom u 12 sati.

Ovim povodom građani Kraljevine Danske koji žive na prostoru zapadne Dankse (Jylland) mogu podnijeti zahtjev za pasoš putem pošte u periodu od 5. aprila do 6. maja 2022. godine, a akviziciju će moći uraditi za vrijeme konzularnih dana. To znači da bosanskohercegovački građani neće morati dolaziti u prostorije Ambasade BiH u Kopenhagenu kako bi im bila pružena ova usluga.

Kada je riječ o zahtjevu za pasoš koji se šalje putem pošte, potrebno je uz njega dostaviti i sljedeće dokumente:

– kopiju boravišne dozvole u Danskoj

– dokaz o uplati konzularne takse (konzularna taksa za izdavanje pasoša osobama preko 18 godina iznosi 960 danskih kruna, od 3-18 godina – 580 DKK i od 0-3 godina – 550 DKK).

Pored navedenoga, u vrijeme održavanja konzularnih dana Ambasada BiH u Kopenhagenu će pružati i ostale konzularne usluge (ovjere punomoći, potvrde i dr.)

Izvor: https://dijaspora.mhrr.gov.ba/dobra-vijest-za-bh-gradjane-u-zapadnoj-danskoj-pocetkom-maja-ce-se-odrzati-konzularni-dani/