Naša Jedinica za zaštitu od požara i vatrogastvo, od sada, bogatija je za tri vozila koja su donacija iz Švicarske.

Vozila su u dobrom stanju, odgovaraju potrebama Jedinice i moguće je sa njima obavljati neophodne radnje iz oblasti gašenje svih vrsta požara i tehničkih intervencija. Vozilo za intervencije Iveco 120-125 AW  je navalno  vozilo opremljeno opremom za gašenje svih vrsta požara (pjena, voda), a donacija je Grada Rapperswil-Jona. Dovezeno je u organizaciji donatora koji su i izvršili obuku kadra naše vatrogasne jedinice. Načelnik Grada Rapperswil-Jona, gospodin Martin Stöeckling, takođe je bio član delegacije koja je posjetila našu općinu, a domaćin mu je bio Općinski načelnik Nedžad Zukanović sa saradnicima.

Zanimljiv je način kako je došlo do realizacije ove donacije. Naime, redovan posjetilac rijeka na području općine Ključ je strastveni ribolovac, gospodin Roland Meier, šef odjela za sigurnost Grada Rapperswil-Jona i komandant vatrogasne jedinice. Kroz ribolovne teme došlo se i do vatrogasnih, a onda je gospodin Meier pokrenuo i realizovao navedenu aktivnost sa svojim kolegama i sugrađanima. Ovo je dobar primjer spoja ugodnog, u ovom slučaju ribolovnog turizma i proširenja usluga građanima Ključa i putokaz kako se može i na drugim poljima organizacije društva napredovati.

Ovom prilikom objavljujemo i informaciju vezanu za, nešto ranije prihvaćenu donaciju, još dva vozila za intervencije iz Švicarske, i to Iveco 50C13 Daily i TOYOTA Hilux 4WD TD od strane Rotary chablais.ch. Vozila se upotrebljavaju za tehničke intervencije, kao što su saobraćajne nesreće, a imaju opremu za izvlačenje unesećenih. Veza na realizaciji ove aktivnosti je bio naš sugrađanin Vehid Šehić, koji živi i radi u Švicarskoj, a nakon saznanja u zajednici da žele vatrogasno vozilo donirati, zauzeo se da donacija dođe baš u Ključ.

I ovo je način kako se mogu poznanstva, iskustva i želja za pomoć rodnom gradu iskoristiti i pomoći na najbolji način. Još jednoim, veliko hvala svim onima koji su učestvovali na realizacijji navedenih donacija čime smo podigli na viši nivo opremljenost Jedinicu za zaštitu od požara i vatrogastvo i poboljšali sigurnost građana. Mogućnost drugih i različitih vidova saradnje sa ljudima i organizacijama van Bosne i Hercegovine sigurno postoji, a do nas je hoćemo li to prepoznati i iskoristiti.