Gost “Emisije za dijasporu” ovog mjeseca je bio Admir Šistek, član Štaba civilne zaštite Općine Ključ. Tema emisije je bila trenutna epidemiološka situacija na području općine Ključ, mjere koje su poduzimane do sada u svrhu suzbijanja koronavirusa covid-19, koliko se građani pridržavanju propisanih mjera te koje institucije su nosile i nose najveći teret i odgovornost u ovoj situaciji.

Štab civilne zaštite Općine Ključ je od samog početka uključio sve resurse za prevazilaženje problema nastalih pojavom pandemije koronavirusa, uključio se u nabavku potrebnih sredstava (dezinfekcionih sredstava, maski, rukavica, beskontaktnih toplomjera, stambenog kontejnera …), dijelio navedena sredstva obrazovnim ustanovama, pravnim i fizičkim licima te u saradnji sa zaposlenicima Doma zdravlja i policijske stanice redovno pružao sve vrste usluga karakteristične za dati momenat.

Pored pomoći u opremi, Općina je dodjeljivala i finansijska sredstva ZU „Dom zdravlja“ Ključ kako bi suzbijanje i preventiva od pandemije bila što efikasnija. Isto tako, pružili smo i pomoć pravnim i fizičkim licima koja egzistiraju na području naše općine, obišli smo većinu obrtnika i privrednika i vidjeli sa kojim se problemima suočavaju, a na osnovu toga donijeli odluke u smislu pomoći od strane Općine navedenim subjektima.

Gospodin Šistek je posebno apelovao na svijest građana u ovim uslovima i društvenu odgovornost, jer čuvajući sebe, čuvamo i druge. Za sve radnje za koje Općinski štab nije bio u nadležnosti, redovno smo se obraćali nadležnim kantonalnim inspekcijama. Građani su većinom bili odgovorni i disciplinovani, to se vidi i kada prošetate gradom, ističe naš sagovornik, mada je bilo i nesavjesnih građana, doduše manji broj, što se odrazilo na sveukupno stanje. Kao problem nam se nametnuo propisan broj lica koja se testiraju, svega tri dnevno na općini Ključ, a da je taj broj lica bio veći i rezultati bi bili povoljniji.

Dolaze nam u susret i praznici, vrijeme kad naš grad oživi dolaskom naih sugrađana iz inostranstva. Mi ih željno očekujemo, radujemo se unaprijed dolasku, ali se mjera i preporuka Federalnog štaba CZ i naših preporuka moramo držati. Društveno odgovorni moramo biti.

U dijelu emisije posvećene najaktuelnijim vijestima iz prethodnog perioda, posebno je apostrofirana pomoć koju je JP „Radio Ključ“ dobilo u vidu instaliranja novog uređaja odšiljača čime je izvršena kompletna pokrivenost teritorije općine kvalitetnim radijskim signalom. Inače, Ured za dijasporu, kao jedan od rezultata Općine Ključ u sklopu projekta „Dijaspora za razvoj (D4D)”, pokrenuo je aktivnost nabavke, a prijedlog je prihvatio Općinski načelnik, gospodin Nedžad Zukanović, jer je između ostalog, naša Općina partnerska općina projekta koja je uspješno realizovala lokalnu razvojnu inicijativu „Razvoj tržišta rada u saradnji sa dijasporom“, koristeći potencijale dijaspore za lokalni društveno-ekonomski razvoj. Tokom projekta, Radio Ključ je emitovao jednom mjesečno i dva puta reemitovao radio emisije sa sadržajem relevantnim za dijasporu u cilju poboljšanja komunikacije sa dijasporom.

Podsjetimo da je „Dijaspora za razvoj (D4D)” projekat Vlade Švicarske i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine (MLJPI), u partnerstvu sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini i Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM) u Bosni i Hercegovini.

Emisiju možete poslušati na sljedećem linku: https://youtu.be/0ocDhJaQ7VU