Gost julske “Emisije za dijasporu” bio je muftija banjalučki Nusret ef. Abdibegović, inače i počasni građanin općine Ključ. Iskoristili smo posjetu Ključu uvaženog muftije povodom uručenja dekreta glavnom imamu Erminu ef. Vučkiću kojim se on postavlja za glavnog imama MIZ Ključ za naredne 4 godine.

Emisiju možete poslušati na sljedećem linku: https://youtu.be/THRDSioC1bw 

Razgovor je vođen, između ostalih, na teme organizacije vjerskog života u banjalučkom muftijstvu, životu sa koronom, ulozi i značaju dijaspore i drugim.

Rad muftijstva se organizuje kroz džemate, medžlise, muftijstva i rijaset, a organizacija Medžlisa islamske zajednice Ključ zaslužuje pažnju muftijstva i zato sam tu, istakao je muftija Abdibegović. Naša uloga i jeste sagledati stanje na terenu, pogotovo sad u vrijeme pojave korona virusa, kontinuirano brinuti o našem narodu, ići u susret narodu i dolaziti mu na noge.

Efendija Abdibegović je poredio rad muftijstva prije 1992. godine i sada, kazao da je bilo 80 džamija, da su svi objekti obnovljeni te da je u toku obnova porušene Arnaudija džamije u Banjoj Luci. Objekti su obnovljeni, ali imamo izgubljeno stanovništvo, nedostaje džematlija i vapimo za povratkom ljudi.

Posebno je muftija istakao važnost dijaspore. Stali su projekti posvećeni dijaspori u organizaciji muftijstva zbog novonastale situacije. Kad se naši ljudi vrate ožive mahale, ožive čaršije i prijateljstva i jako je bitno iskoristiti svaku priliku za posjetu zavičaju, pogotovo djece i unučadi.

„Oni uzdišu za zavičajem, ali i zavičaj uzdiše za njima“, u jednoj rečenici je muftija najbolje oslikao interakciju odnosa.

Bilo je govora i o saradnji sa vlastima u Banjoj Luci, gdje je istaknuto da postoji ustaljena praksa u radu, da ima slobode koju trebamo njegovati i podizati, stvarati povjerenje među ljudima i osjećaj za identitet i Srba, i Hrvata i Bošnjaka i svih drugih. Liječimo rane  i postoji pozitivan trend na ovom prostoru, ističe muftija Abdibegović.

Kao prilog ovome je i spremnost početka rada medrese u Banjoj Luci gdje već postoji dovoljan broj učenika.

Kada je upitanju korona i način ponašanja, najbitnije je očuvanje mentalnog zdravlja, razgovor sa porodicom, prijateljima, ugroženim, stav je našeg sagovornika. Imamo malo prekomfornog ponašanja, a virus vreba. Vidjela se i pogubnost mjerila društva. Ne može mjerilo biti zabava i opstanak društva da se zasniva na igri i zabavi. Druge stvari su prioriteti, puno važnije, nama trebaju ljekari, inžinjeri …

Na pitanje da nam uputi pouku, muftija je poručio: „Zavičaj i domovina se ne mogu i ne smiju zaboraviti, zavičaj čovjeka prati od rođenja do smrti. Zavičaju i roditeljima se ne možemo odužiti. Svijest naših iseljenika može biti jača od ovih koji žive ovdje. Neke zemlje egzistiraju od svoje dijaspore. I mi moramo urediti zakonodavstvo, dati priliku dijaspori. A zajedno smo snaga“.