Svi smo već odavno čuli, a i veoma dobro poznajemo našeg Ključanina Samira Bečića, fitnes cara koji sa svojom porodicom živi i radi u Teksasu u Sjedinjenim Američkim Državama. Poznata je izreka koja kaže: “Iza svakog uspješnog muškarca, stoji uspješna žena”, međutim ovdje sada nije riječ o našem sugrađaninu Samiru, već o njegovoj uspješnoj supruzi Dijani Handanović.

Naime, Dijana Handanović je kćerka naših Ključana Esada i Nihade Handanović, koja se kao dijete tokom ratnih dešavanja našla u Austriji, gdje je završila, osnovno i srednje obrazovanje te studij arhitekture. Svoju karijeru i usavršavanje nastavila je u Teksasu, SAD. Zaposlena je na Univerzitetu Houston na Gerld D. Hines koledžu za arhitekturu i dizajn, udata je i majka jednog djeteta. Ova samozatajna osoba do sada je napravila niz arhitektonskih rješenja sa svojim studentima, od kojih su neki i osvajali nagrade za najbolji dizajn.

Uvažena profesorica Handanović je sa svojim studentima arhitekture udružila snage sa Hjustonskom međunarodnom školom i nevladinom organizacijom “Škola za djecu svijeta – SCW” u prikupljanju sredstava za izgradnju nove škole u ruralnom dijelu Buenos Airesa, selu udaljenom 15 milja od Comayage u Hondurasu. Profesorica Handanović i njeni studenti – Sarah Neiman, Morgan Mendenhall, Chris Nguyen, Sarah White, Andrew Medina, Edgar Castillo, and Steven Griffin – su izgradili model školskog objekta u Hondurasu. Studenti su pripremili nekoliko grafičkih prezentacija, koje su inicijalno bile zamišljene da se prikažu na godišnjem AWTY međunarodnom festivalu prije njegovog otkazivanja uzrokovanog pandemijom COVID19.

 Škola u Hondurasu prije i poslije adaptacije

“Bilo je lijepo vidjeti interakciju naših studenata i izgradnju dobrih odnosa sa studentima Awty škole”, kazala je Handanović.  “Oni su bili entuzijastični za ovaj projekt, jer su mogli uraditi nešto dobro za zajednicu u Hondurasu”. “Škola za djecu svijeta SCW i AWTY međunarodni studenti prikupili su više od 23.000,00 američkih dolara, dok je cjelokupna izgradnja po projektu iznosila 22.000,00 američkih dolara. Studenti Hines koledža inicijalno su planirali da putuju u Honduras sa studentima Awty međunarodne škole, ali zbog nepredviđenih okolnosti uzrokovanih pandemijom, nisu uspjeli uživo vidjeti kako njihov projekt zaživljava. Kako je i nadolazeća godina nepredvidiva, svi oni žele da i dalje budu uključeni u projekte koji utiču globalno na zajednice, kao što je i ovaj projekt izgradnje škole u Hondurasu.

“Investicija u znanje plaća najbolje kamate” – Benjamin Frankllin

Svaki građanin Bosne i Hercegovine je ponosan na uspjehe ljudi širom svijeta, jer su oni naši ambasadori. Kada se radi o Ključu, onda je to posebna i “Još jedna uspješna priča…”. jer  se mi posebno dičimo i ponosimo uspjesima naših sugrađana. Danas je to Dijana Handanović kojoj želimo sreću i uspjeh u budućnosti i u njenom daljem radu.

Do nekih novih prilča, mi ćemo nastaviti da tražimo naše prepoznatljive, poznate i manje poznate Ključane i da objavljujemo njihove priče…

 

Izvor: dio teksta preuzet sa: https://www.uh.edu/architecture/newsroom/news-articles/hines-college-students-help-build-school-in-honduras.php?fbclid=IwAR0zrTvaAYYC3S8GdOQf_uowitzTCzrDuLrsLTeZ6f3Wt2MkD_G-Ik7XCNI