Osobe koje putuju u Holandiju u tu državu, između ostalog, mogu ući i s rezultatom antigenskog testa koji pokazuje da nisu zaraženi koronavirusom, odnosno da nisu aktivni prenosioci infekcije.

Rezultati testa ne smiju biti stariji od četiri sata, zbog čega je na Međunarodnom aerodromu u Tuzli formiran centar za antigensko testiranje.

“Kako bismo pomogli putnicima, formirali smo centar u kojem zaposlenici jedne privatne certificirane poliklinike vrše antigensko testiranje na koronavirus. Putnici na aerodrom moraju doći sat ranije nego inače, a nakon svih osnovnih procedura upućuju se na testiranje. Rezultati su gotovi za dvadeset minuta, nakon čega se upućuju na let”, pojasnio je za Klix.ba direktor tuzlanskog aerodroma Esed Mujačić.

Prema trenutnom kapacitetu COVID-19 centra, za 120 minuta moguće je testirati 200 putnika. Cijena testiranja iznosi 50 konvertibilnih maraka, a osim putnika koji žele ići u Holandiju, prema Mujačićevim riječima, rezultati testa se priznaju i u Njemačkoj, tako da građani mogu ući i u tu evropsku zemlju shodno istom nalazu koji nije stariji od četiri sata.

Iz Međunarodnog aerodroma u Tuzli istaknuli su i da bi privremeni centar za testiranje u budućnosti mogao prerasti u ambulantu za izdavanje svih zdravstvenih testova, ukoliko za tim bude potrebe.

S druge strane, prvi mjesec 2021. godine donio je nešto bolji poslovni rezultat u odnosu na ranije periode, čemu su, prema Mujačićevim riječima, doprinijeli i decembarski praznici za vrijeme kojih je bh. dijaspora koristila usluge Wizz Aira i tuzlanskog aerodroma.

Zbog pandemije koronavirusa s Međunarodnog aerodroma u Tuzli trenutno su moguća putovanja u Holandiju, Njemačku, Francusku i Švedsku, a prema najavama, lepeza pružanja usluga prijevoza bit će proširena i na još nekoliko zemalja u narednom periodu.

“Imamo najave da će u februaru, a posebno u martu, kada nastupa ljetni red letenja, biti vraćene sve destinacije koje su privremeno obustavljene. Mi se nadamo da će se stvari popravljati, odnosno da će mjere biti umanjene, a putovanja relaksirana te da ćemo vremenom imati sve veći broj putnika i obim prijevoza vratiti na rezultate koje smo imali prije pandemije”, naveo je Mujačić.

Preuzeto: Klix.ba