img (1)

Danas je u Bihaću potpisan sporazum o saradnji institucija na izgradnji stanova za raseljene osobe koje su trenutno smještene u kolektivnim centrima, a kroz realizaciju projekta „Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja pružanjem javnih stambenih rješenja“ (CEB II).

Današnjem događaju u Bihaću su prisustvovali federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić, u ime implementatora, zatim premijer Unsko-sanskog kantona Husein Rošić, ministar zdravstva, rada i socijalne politike USK Hazim Kapić, ministrica rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Kantona 10 Vasilija Broćeta, kao i gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić te načelnik Ključa Nedžad Zukanović i načelnik Drvara Goran Broćeta.

Projekat se finansira kreditnim sredstvima Razvojne banke Vijeća Evrope (Council of Europe Development Bank – CEB), koja je preuzela Federacija BiH, kao i doprinosima entiteta, kantona i lokalnih vlasti.

Implementator je Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, a izgrađene stambene jedinice će kao vlasništvo općina biti na raspolaganju korisnicima kolektivnih smještaja, sve dok imaju status socijalno ugroženih.

„Ovo je novi korak ka našem konačnom cilju, a to je – da svi ljudi koji trenutno žive u kolektivnim smještajima, dobiju prostor za dostojanstven život. Na području FBiH, zatekli smo stanje gdje oko 2 hiljade porodica još uvijek živi u kolektivnim centrima. Preuzeli smo brigu za njihovo stambeno zbrinjavanje i ubrzano to rješavamo. Svi potencijalni korisnici su verificirani, sporazumi su potpisani, to smo riješili, ostaje još samo tenderisanje i gradnja. U Tešnju i Maglaju već gradimo zgrade sa stanovima, u desetak općina smo započeli procedure i uskoro će krenuti gradnja. Danas smo započeli proces i za Bihać, Drvar i Ključ, gdje gradimo četiri zgrade sa 109 stanova u kojima će novi dom naći 287 raseljenih lica“, kazao je Ramić.

U okviru projekta CEB II bit će izgrađeno 58 stambenih zgrada u 28 općina i gradova Federacije, a u toku su već procedure za Travnik, Goražde, Zenicu, Tuzlu, Srebrenik, Konjic, Kladanj, Pale (FBiH), Foča (FBiH), Sapna, Lukavac, Čelić, Gradačac, Gračanicu, Veliku Kladušu, Mostar i Donji Vakuf.

„Riječ je o velikim projektima. U Tuzli gradimo 156 stanova, u Zenici 62, u Srebreniku 82, itd. Uz ovaj ubrazni tempo, u iduće dvije godine ćemo osigurati da svih 5 hiljada raseljenih koji su trenutno u kolektivnim centrima mogu useliti u nove stanove. To ovaj projekat čini jednim od najznačajnijih društvenih procesa u ovom periodu“, kazao je Ramić.

img