BH kulturni i rekreacioni centar u Pertu obilježio je 30 godina aktivnosti. Svečano obilježavanje godišnjice održalo se 11. maja 2024. godine. Događaju su prisustvovali Ambasador Bosne i Hercegovine u Australiji, Kemal Muftić, zatim aktivisti ove organizacije, ljudi porijeklom iz BiH i njihovi australijski prijatelji.

Ambasador Muftić se odazvao pozivu predsjednika udruženja g. Muhameda Merdžanića, učestvovao u svečanosti i u kraćem pozdravnom govoru podsjetio na značaj ovakvog organizovanja  i uključivanja mladih naraštaja u obrazovne i sportske aktivnosti.

Bosanski centar u Pertu je i sjedište Fudbalskog kluba BB United, koji je godinama bio uspješan učesnik ligaških takmičenja u Australiji. Dio Centra je  i fudbalski stadion. Glavni objekat, pored drugih prostorija, ima veliku salu, pomoćne prostore i potrebnu opremu za organizovanje različitih priredbi i druženja.

U toku boravka u Pertu Ambasador Muftić se susreo i sa drugim članovima bh dijaspore u zapadnoj Australiji, koji su mu govorili o svojim iskustvima boravka i rada u ovom gradu i najvećoj od šest saveznih država Australije. Kao i u drugim velikim centrima, poput Sidneja ili Melburn, bh dijaspora je u Pertu dobro povezana  i ima vrlo uspješne pojedince u raznim profesijama. Minimalna satnica u Australiji je 23 dolara, što iznosi 882,72 dolara sedično za 32 sata, odnosno 4x toliko na mjesečnom nivou. Informacije su iz juna 2023. godine.

Rad sa dijasporom ostaje naša stalna obaveza. Često postavljeno pitanje jeste o tzv. Socijalnom sporazumu sa Australijom. Njegovo stupanje na snagu će biti velika olakšica, posebno za penzionere i njihove porodice. Ambasada ima praksu organizovanja razgovora online sa predstavnicima naših organizacija u Australiji, ali i svim zainteresovanim pojedincima.