Bosanskohercegovačko-Američka akademija nauka i umjetnosti (BHAAAS / Akademija), svoj 13. godišnji sastanak, održala je u Memphisu, Tennessee, SAD, u periodu od 11-13.10.2019. godine. Domaćini su bili Dr Kenan i Sanja Arnautović koji su članovima i prijateljima Akademije priredili niz aktivnosti koje su podstakle saradnju sa partnerskim i prijateljskim institucijama iz SAD i Bosne i Hercegovine.

Premda je rad Akademije podijeljen po sekcijama – tehnološka, medicinska, umjetnička sekcija i sekcija za društvene i humanističke nauke – u Memphisu su ove godine dominirale medicinske teme.

Dr. Kenan Arnautović, neurohirurg koji već dugi niz godina živi i radi u Memphisu, govorio je o Memphisu, istoriji i kulturi ovog lijepog grada, o svom putu od Ratne bolnice u opkoljenom Sarajevu do Semmes-Murphey klinike za neurohirgiju u Memphisu. Dr Arnautović je inspirativnim izlaganjem prezentirao i uspješnu saradnju koju je u proteklih nekoliko godina ostvario sa neurohirurškim bolnicama, kako u Sarajevu tako i u Beogradu, Zagrebu i Osijeku.

Glavno predavanje je održao počasni gost Akademije, Dr Frederick Boop, bivši predsjednik Američke asocijacije neurohirurga o temi: Liderstvo u neurohirurgiji – Budućnost neuronauke i tehnologije. Dr. Boop je trenutno Direktor Neurohirurgije na University of Tennessee u Memphisu.

Impresivno i izuzetno emotivno izlaganje imao je i veliki prijatelj BiH, profesor farmakologije, također sa University of Tennessee Dr Kafait Malik. On je prisutnima predstavio svoj put od Pakistana do Bosne, odnosno Sarajeva, gdje je završio medicinski fakultet, te iskustva koja su uslijedila nakon Bosne, i dovela ga do Memphisa. U nekoliko navrata iskazao je svoju zahvalnost za znanja koja je stekao u bivšoj Jugoslaviji.

Stručna izlaganja su imali gosti Dr Aleksandr Jankov, koji je govorio o tome kako u modernom svijetu “doživjeti stotu”, te Jasmin Nuhić koji je prezentirao izazove i mogućnosti proizvodnje medicinskih uređaja.

Dosadašnji predsjednik Akademije, Dr Emir Festić, podnio je godišnji izvještaj rada Akademije, naglašavajući da je u prethodnom periodu Akademija ostvarila svoje ciljeve koji se tiču jačanja nauke i umjetnosti, te širenje saradnje sa univerzitetima i drugim, srodnim institucijama u BiH. Njegov izvještaj je još jednom potvrdio namjere Akademije koja želi da kreira bolje uslove za lakše djelovanje na svim područjima Bosne i Hercegovine.

Akademija je inaugurirala novu predsjednicu, Dr Mahiru Tanović, koja radi kao plastični hirurg u New York City-u. Dr Tanović i mnogi drugi članovi Akademije već godinama i finansijski podržavaju rad Akademije i redovito doniraju sredstva za njen uspješan rad i razne programe.

U cilju promoviranja duha intelektualne raznolikosti, Dr Tanović je najavila da će dvanaeste Dane BHAAAS u BiH održati na ljeto u Mostaru 2020 godine, a 14. Godišnji sastanak na jesen u San Diegu u Kaliforniji.

Đenita Pašić, bivša predsjednica Akademije, je pročitala izvještaj o glavnim aktivnostima Akademije u SAD-u  i Bosni i Hercegovini.  U ovom izvještaju o radu Akademije od njenog osnivanja do danas je bilo evidentno da je Akademija ostvarila velike uspjehe u saradnji sa stručnjacima u BiH. Akademija već 12 godina ostvaruje svoju misiju razmjene znanja iz svih oblasti nauke i umjetnosti, pomaže ugrožena područja i ustanove donacijama u sredstvima i potrebnoj opremi, te sudjeluje u filantropskim i dobrotvornim aktivnostima sa drugim organizacijama u SAD i BiH.

Najvažnija aktivnost Akademije su svakako Dani BHAAAS u BiH koji traju 3-4 dana,  i u kojima učestvuje i do hiljadu učesnika i predavača iz SAD-a, Kanade i drugih dijelova svijeta i balkanskog regiona, okupljajući stručnjake iz oblasti medicinskih, tehničkih i društvenih nauka.

Uz naučni program Dana BHAAAS održavaju se i razni kulturno-umjetnički programi. Informišući učesnike o ovogodišnjoj manifestaciji Dana u Sarajevu, posebno o saradnji sa Sarajevskom filharmonijom, Dr Eldin Karaiković je kazao:

“Naša dugogodišnja saradnja sa Sarajevskom filharmonijom je vrlo uspješna. Obezbjedili smo učešće muzičara iz SAD-a u Sarajevskoj filharmoniji. Godinama smo sponzori mladim muzičarima koji provedu jednu godinu u Sarajevu  i tako omogućavaju nastavak rada Filharmonije.”

Pored koncerata Sarajevske filharmonije na Danima BHAAAS u BiH, ovaj Internacionalni program kulturne razmjene za izvođače klasične muzike Sarajevskoj filharmoniji omogućava pristup muzičarima koje je inače teško naći u regionu. Do sada je u programu učestvovalo 30 inostranih muzičara iz 17 američkih država i Tajvana.

Na Godišnjoj skupštini su zvanično dodijeljene i plakete i značke Akademije za 15 novih članova koji su primljeni u 2019-godini.

IZVOR: BHAAAS