Online konferencija čiji je domaćin Grad Sarajevo, održala se u četvrtak 01.10.2020. godine, a tema razgovora gradonačelnika i načelnika lokalnih samouprava u FBiH bila je „Dijaspora je potencijal za ulaganje u razvoj BiH“.

“Dijaspora za razvoj” (D4D), je projekat Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i Vlade Švicarske, u partnerstvu sa UNDP BiH i IOM BiH.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka otvorio je konferenciju i u svom uvodnom obraćanju gradonačelnicima i načelnicima lokalnih samouprava u FBiH kazao kako je zbog pandemije koronavirusa, koja i dalje traje, realizacija konferencije u skladu sa preporukama nadležnih institucija, ali kako je podcrtao „iako je razmjena mišljenja i ideja u online formatu, zasigurno da će biti konstruktivna, produktivna i korisna za sve.“

„Cilj Grada Sarajeva je da pomognemo u procesu uspostave bolje komunikacije između naših građana u dijaspori, te da skupa sa bh. institucijama, udruženjima i pojedincima, stvorimo što povoljniju klimu za investiranje bh. građana u našu BiH. Nadam se da ćemo kroz razmjenu iskustava i ideja doprinijeti realizaciji efikasnijeg uključenja dijaspore u ulaganje, kao i kako poboljšati dijalog sa dijasporom i lokalnom samoupravom“, istakao je Skaka i poručio „u daljnjoj realizaciji projekata smatram da možemo zajednički djelovati i implementirati kapitalne investicije“.

Pored gradonačelnika, prisutnima na konferenciji obratili su se:  Kemo Sarač,  pomoćnik ministra, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, Chantal Felder, zamjenica direktorice za saradnju ispred Švicarske ambasade u BiH, Sukhrob Khoshmukhamedov, zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a u BiH, Refik Begić, Agencija za državnu službu FBiH kao i Aida Soko, ispred Ureda premijera Vlade FBiH.

Svoja iskustva iz prakse podijelili su načelnici općina Kreševo, Odžak, Maglaj i gradonačelnik Živinica.

Glavne teme o kojima se razgovaralo su „Iskustva i primjeri dobre prakse u saradnji sa dijasporom“ kao i „Kako u značajnijoj mjeri uključiti dijasporu u dijalog sa lokalnom samoupravom“ sa ciljem kako svi zajedno pristupiti ideji, dobro komunicirati i biti koordinirani i unutar cijelog sektora turizma i šire.