Biznis centar bh. dijaspore i Sarajevska škola za nauku i tehnologiju (SSST) su 28. maja bili domaćini sesije “Ekonomski potencijal dijaspore”, u kojoj su učešće uzeli rektor SSST-a prof. dr. Ejup Ganić, te prof. dr. Vjekoslav Domljan, prof. dr. Faruk Hadžić i šef USAID Projekta “Diaspora Invest” Sanjin Arifagić. Online sesiji su prisustvovali studenti nekoliko različitih programa pri SSST-u. Rektor Ganić je otvorio skup, naglasivši važnost kreiranja alata podrške za uključivanje dijaspore u razvoj BiH. Sanjin Arifagić, šef USAID Projekta “Diaspora Invest”, predstavio je rezultate rada ovog Projekta, ali i nekoliko različitih pokazatelja koji ističu posebnost investicijskih aktivnosti bh. dijaspore.

“Uvijek je ključno pitanje kada se dotičemo ove teme, kako da doznake koje dolaze od dijaspore prema porodici i prijateljima preusmjerimo u sferu ekonomskog razvoja i investiranja? Kroz rad USAID Projekta “Diaspora Invest”, koji je u posljednje tri godine podržao preko 100 kompanija širom zemlje, pokazalo se da kompanije pokrenute zahvaljujući direktnim investicijama dijaspore ili strane investicije pokrenute na inicijativu dijaspore već prave značajne rezultate, stvaraju nova radna mjesta i prenose dobre prakse. Konačno, zanemarujemo mogućnost da dijaspora bude naš ambasador vani.

Oni su ti koji, kada u velikim kompanijama krenu diskusije o tome gdje premjestiti neki dio proizvodnje, podignu ruku i predlože Bosnu i Hercegovinu. To je često i pokretač ključnih ulaganja u našu zemlju”, kazao je Arifagić.

Faruk Hadžić, predavač na SSST-ovom MBA programu na predmetu “Poslovanje u globalnom društvu”, napomenuo je nužnost rada na stvaranju prilika za povratak mladih ljudi koji žive i rade u inostranstvu.

“Ekonomski i investicijski potencijal bh. dijaspore je ogroman i svi će se složiti oko toga. Međutim, mi koristimo samo jedan mali segment tog potencijala i to kroz direktna ulaganja dijaspore u stvaranje radnih mjesta i slanje doznaka porodicama, koje održavaju nivo potrošnje u privredi. Vidim veliki potencijal u našim mladim ljudima koji žive i rade u inostranstvu. Njihovo stečeno znanje i iskustvo mogli bi biti presudni u dugoročnom oporavku i ekonomskom razvoju naše zemlje. Moramo otvoriti mogućnosti za njihov povratak, kako bi mogli podijeliti svoje vrijedno znanje, koje je neophodno za ubrzani, dugoročni ekonomski rast Bosne i Hercegovine,” zaključio je Hadžić.

SSST je nedavno pokrenuo dodatne aktivnosti na istraživanju i razvoju u pravcu iskorištavanja potencijala dijaspore. To su prepoznali i iz Biznis centra bh. dijaspore, koji su inicirali ovaj skup.

“Biznis centar bh. dijaspore je već uspješno realizirao slične radionice sa Fakultetom političkih nauka i Ekonomskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu. Naša politika otvorenih vrata i povezivanja na temi diskusije o ulozi dijaspore u ekonomskom razvoju je nešto što budi interesovanje studenata. Lokalni primjeri razvoja, specifičnosti pozicije iseljeništva u BiH, sve su to teme koje vrijedi istraživati i saznati kako potencijal koji imamo usmjeriti i iskoristiti bolje”, kazao je Armin Alijagić, rukovodilac Biznis centra bh. dijaspore.