Savez „Consilium Bosniacum“, koji je od svog osnivanja 2019. pokazatelj zrelosti bosanskohercegovačke dijaspore u Austriji, u nedjelju, 03.03.2024, u svome sjedištu u Beču održao je svoju drugu redovnu skupštinu.

Za skupštinu se, mimo referenata i počasnih gostiju, prijavilo 45 predstavnika iz 20 bosanskohercegovačkih udruženja u Austriji. Skupština je otvorena intoniranjem himne Bosne i Hercegovine i video-porukom člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Denisa Bečirovića.

Za predsjedavajuću je izabrana književnica iz Salzburga Ramzija Kanurić-Oraščanin, koja je u uvodnom obraćanju govorila o važnosti Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine. U ime Ambasade Bosne i Hercegovine u Austriji obratio se ministar savjetnik Šaban Forić, a u ime grada Beča član bečkog parlamenta Omar Al-Rawi, kojeg je Skupština, jednoglasno proglasila počasnim članom Saveza.

Predsjednik Saveza Damir A. Saračević je izvijestio prisutne o radu Saveza u protekle dvije godine. U tom periodu Savez je, između ostalog, inicirao i izlobirao usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici u austrijskom parlamentu (usvojena 6. jula 2022), te godišnje organizovao Marš mira i javni skup na Trgu heroja u Beču, na kojem su do sada učestvovali Valentin Inzko, Wofgang Petritsch, Željko Komšić, Janja Beč-Neumann, Josef Weidenholzer, majka Srebrenice Ramiza Gurdić kao i mnogi drugi.

Početkom 2022. godine Savez je također organizovao javni skup i tribinu za mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini u Diplomatskoj akademiji u Beču. U tom periodu Savez je inicirao imenovanje počasnog konzula Bosne i Hercegovine za Gornju Austriju bivšeg evropskog parlamentarca prof. dr. Josefa Weidenholzera, čiju je nominaciju ambasador Kozarić proslijedio, a Predsjedništvo Bosne i Hercegovine usvojilo  2022. godine.

Savez bosanskohercegovačkih udruženja u Austriji „Consilium Bosniacum“ je osnovalo 21 bosanskohercdegovačko udruženje 30. marta 2019. u Beču. Radi boljeg umrežavanja udruženja i uvezivanja uspješnih ljudi porijeklom iz Bosne i Hercegovine, Savez je uzeo sebi za zadatak zastupanje interesa i zaštitu prava građanki i građana porijeklom iz Bosne i Hercegovine, te njegovanje i očuvanje kulture, tradicije i jezika u Austriji. Kroz analizu i izradu političkih, socijalnih i ekonomskih strategija, Savez također ima za cilj pozitivno utjecati na širu društvenu zajednicu.