Zajednica “Moja BiH” koju čine bosanskohercegovačka udruženja centralne Švicarske ( BKC Luzern, IBC Zürich, BKC Zug, IZBA Aargau, BKC Kula ) i ove godine u Zürichu organizuje najveću proslavu Dana državnosti Bosne i Hercegovine u Švicarskoj.

Jedan od ključnih segmenata najveće proslave Dana državnosti BiH u Zapadnoj Evropi je i dodjela priznanja istaknutim Bosancima i Hercegovcima u Švicarskoj koji su dali izuzetan doprinos na raznim poljima djelovanja. U javnom pozivu za dostavu nominacija za dodjelu priznanja pristigao je veliki broj kvalitetnih prijedloga pa je stručni žiri imao zahtjevan zadatak.

Nagradu za sportistu godine dobit će Aldin Turkeš koji je rođen 22. aprila 1996. godine u Zugu (Švicarska). Trenutno igra za FC Lausanne-Sport u drugoj švicarskoj ligi i nalazi se u vrhu strijelaca lige. U karijeri je osim za FC Lausanne-Sport nastupao za FC Rapperswil Jona, Cirih i Vaduz. Aldin Turkeš je u 2018. godini upisao svoj prvi nastup za mladu reprezentaciju Bosne i Hercegovine, a trebalo mu je samo pet minuta da postigne svoj prvijenac u nacionalnom dresu svoje domovine.

Nagradu iz oblasti umjetnosti dobit ce Dževad Ibrahimović, poznati bh. autor ilahija i kasida koji živi i radi u Švicarskoj. U posljednih nekoliko godina napisao je veliki broj tekstova za najeminentnije izvođače (soliste i horove) ilahija i kasida iz Bosne i Hercegovine i tako stekao veliku reputaciju u ovo segmentu.

Nagradu za privrednika godine dobit će Fahrudin Ljutić. TAHAG Holding GmbH, Ljutic Holding GmbH, TOP AKKORD H. Heinen AG, Hotel Kraljevac u Ključu, su firme koje su u posjedu Fahrudina Ljutića. On je rođen u Ključu, a školu je završio u Švicarskoj gdje se posvetio privatnom biznisu. Firma TAHAG se bavi uslužnim djelatnostima za proizvodnju i obradu mesa i raznih mesnih proizvoda, a zapošljava oko 810 radnikaširom Švicarske. Pored ugostiteljske djelatnosti, Fahrudin Ljutić se bavi i promocijom Fly Fishing turizma i sa svojim partnerima imao je priliku ugostiti mnogo ljudi iz cijelog svijeta koji su veliki zaljubljenici BiH. Samim tim su uspjeli pospješiti turizam u Ključu. Od deset top destinacija na svijetu za Fly Fishing, Ključ je proglašen destinacijom broj jedan.

Nagradu za humanistu godine dobit će Vanja Crnojević i Rabija Efendić.
Vanja Crnojević, porijeklom iz Maglaja, od 1991. godine živi u Švicarskoj, a humanitarnim radom se bavi pola svog života. Aktivno je učestvovala u raznim humanitarnim akcijama kao što su poplave u BiH 2014. godine, u pomoći udruženju civilnih žrtava rata, Maglaju, u akciji pomoć djeci Srebrenice, a 2015. godine je formirala humanitarnu organizaciju Borderfree Association koja pomaže izbjeglicama sa bliskog istoka na balkanskoj ruti.

Rabija Efendić, porijeklom iz Željeznog Polja, rođena je 1991. u Švicarskoj u gradu Zugu. Svoj angažman pomoći Bosni i Hercegovini dokazala je niz puta, kako u poplavama 2014. godine, tako i drugim akcijama skupljanjem robe za pomoć izbjeglica koji su se zadesili u Bosni i Hercegovini 2018. godine. Aktivno je učestvovala u skupljanju novca za kurbane koji su se dijelili izbjeglim licima iz Sirije. Vanju Crnojević je upoznala 2015. godine u Cirihu nakon osnivanja organizacije Borderfree Association. Rabija je četiri godine aktivni član odbora Borderfree Association, koja pomaže ljudima iz Sirije na balkanskoj ruti.

Nagrada “Bosanac godine” pripala je dugogodišnjem aktivisti Mirsadu Mujadžiću, jednom od pionira u organizaciji Islamske zajednice u Švicarskoj. Mirsad Mujadžić je u dva mandata bio predsjednik Islamske zajednice Bošnjaka u Švicarskoj i od samog početka je bio i ključni faktor izgradnje džemata Zofingen kasnije Islamsko kulturnog centra Oberenfelden koji je u ovakvom obliku jedinstven, jer su se više malih džemata udružili i stvorili jedan zavidan centar u svakom smislu te riječi, a veliki doprinos je u ovom zajedničkom projektu doprinio i Mirsad Mujadžić, potvrdili su iz zajednice Moja BiH.