U Njemačkoj je osnovan online kurs za učenje bosanskog jezika nazvan TakoLako, a prije svega je namijenjen mladim osobama čije je porijeklo iz Bosne i Hercegovine

Sve je više onih koji napuštaju Bosnu i Hercegovinu, ali većina nastoji održati povezanost sa zemljom porijekla. Oni, ali i oni koji već duže vremena žive u inostranstvu to ostvaruju izučavanjem maternjeg jezika.  To je slučaj i kod Nine i Vedada Boberga Fazlića, supružnika koji žive u Njemačkoj. Nina je Njemica koja ističe da je iz ljubavi prema suprugu naučila bosanski jezik, a Vedad joj je pomogao u tome. Za njih je važno i da djeca koja su rođena izvan Bosne i Hercegovine, a čiji su roditelji porijeklom iz Bosne i Hercegovine, uče bosanski jezik.

“Roditelji smo troje djece i željeli smo da se ne samo naša djeca, nego i djeca širom svijeta, a porijeklom su iz Bosne i Hercegovine, upoznaju i zadrže nit sa Bosnom i Hercegovinom, da djeca budu multikulturalna. U tome leži bogatstvo”, smatra Nina Boberg Fazlić, suosnivačica online kursa bosanskog jezika za djecu pod nazivom TakoLako.

Vedad je ukazao da je važno da priča o Bosni i Hercegovini bude prisutna u domu u Njemačkoj, Danskoj, Francuskoj, Sjedinjenim Američkim Državama te da se priča o tome na bosanskom jeziku.  “Ne želim da nam se priča o Bosni i Hercegovini svede samo na priču o ćevapima i Baščaršiji. Vjerujem da roditelji višejezične djece trebaju bolju podršku i da je preuzimanje stvari u svoje ruke jedini način da se to postigne. Mislim da ćemo inače zažaliti i mi i djeca kasnije”, ocijenio je. Navedeno je da je već educirano više od 30 djece, a koja će u septembru pohađati viši stepen kursa.

“Roditelji su jako zadovoljni. Ali smo i mi otvoreni za sve kritike, sugestije, prijedloge. I sami imamo troje djece, dva školarca i znamo s kakvim se problemima nosimo”, dodaje Nina. Nina je naučila bosanski jezik kako bi komunicirala sa suprugom, ali, kako je kazala u šali, još uvijek ga ponekad ne razumije. Naglasila je da je ponosna na multikulturalni identitet svoje djece.

Doktorantica je ekonomije i uživa u dobroj bosanskoj kafi. Ona je univerzitetski profesor i radeći sa studentima širom Danske i Njemačke, uvidjela je važnost očuvanja maternjeg jezika za dijete, za psihosocijalni razvoj.

Kurs TakoLako Online nije namijenjen samo za djecu iz Njemačke. Ustvari, ne poznaje državne granice s obzirom na to da su dosad polaznici bili iz Skandinavije, Francuske, Švicarske, Njemačke, SAD-a.

“Mi radimo sa obrazovanim nastavnicama bosanskog jezika koji su obrazovanje stekli na univerzitetima u Sarajevu i Zenici. Zapravo, mi ih zovemo naše superučiteljice jer rade sa našom djecom, približavaju im ljubav prema bosanskom jeziku i Bosni i Hercegovini. I djeca ih jako brzo zavole”, istakla je Nina, naglašavajući kako sve ovo gleda i kroz prizmu roditeljstva, ne samo kao suosnivačica kursa.

Kurs TakoLako online počinje 4. septembra ove godine, a prijave su u toku do 22. augusta. Kursevi su tokom vikenda ili u večernjim satima, u grupi ili individualno, kroz časove jezika ili zanimljive radionice. TakoLako Online je nastao pod sloganom “Vaš izazov je naša briga”.

Izvor: klix.ba