Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je u Briselu s građanima porijeklom iz Bosne i Hercegovine i predstavnicima udruženja bosanskohercegovačke dijaspore u Kraljevini Belgiji, Luksemburgu i Holandiji.

Radnom sastanku je prisustvovao i ambasador Bosne i Hercegovine u Kraljevini Belgiji i Velikom vojvodstvu Luksemburg Erol Avdović.

Tokom sastanka Bećirović je naglasio da se u svijetu posljednjih godina značajno povećao broj lobističkih grupa i organizacija koje djeluju u interesu države Bosne i Hercegovine te istakao da država Bosna i Hercegovina nastoji održati što čvršće veze sa svojim građanima u svijetu, prevashodno kroz njegovanje kulture i tradicije, ali i kroz sve značajnije poslovne investicije koje dolaze iz dijaspore.

Predstavnici udruženja bosanskohercegovačke dijaspore su upoznali Bećirovića da su organizirani kroz niz udruženja, kulturnih, sportskih i obrazovnih klubova, objedinjenih u Bosanskohercegovačko-belgijsku asocijaciju (BHBA). Značajni napori se čine na uspostavi bosanskohercegovačkih dopunskih škola za izučavanje bosanskog jezika, tako da je nužno, u perspektivi, učiniti efikasnijim proces nabavke udžbenika za dopunsku nastavu.

Na kraju, Bećirović je pozvao pripadnike nove generacije građana Bosne i Hercegovine u dijaspori da se uključe i na svoj način pomognu domovini, prije svega kroz izgradnju jakih mostova s vršnjacima, organizacijama i institucijama u Bosni i Hercegovini. Nova generacija kako je kazao treba da se uključe u izgradnju domovine u kojoj će svima biti ugodno živjeti.