U okviru programa Prijenos znanja stručnjaka iz iseljeništva/dijaspore u javne ustanove i institucije u Bosni i Hercegovini koji provodi Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, u

periodu 27. 3. 2024 – 2. 4. 2024., na Institutu za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Selme Hurem sa Norwegian University of Life Sciences (NMBU), Faculty of Veterinary Medicine, Institute of paraclinical sciences, Toxicology unit, držat će predavanja na temu “Modeliranje rješenja za procjenu okolinskog zagađenja” (Modelling the solutions for environmental pollution assessment).

Prva četiri dana programa posvećena su predavanjima i radionici na temu istraživanja na laboratorijskim životinjama (zakonodavstvo, 3R, etika i humane krajnje tačke, naučni principi) kao i primjene Danio rerio modela u toksikološkim istraživanjima.

Posljednjeg dana programa, u online formatu, predavanja će održati prof. Hurem Erica Maremonti, researcher, PhD, NMBU Faculty of Environmental Sciences, na temu “The nematode Caenorhabditis elegans: a powerful tool for molecular toxicology”; Ian Mayer, professor, PhD, NMBU Faculty of Veterinary Medicine, na temu “Growing concerns over declining fish biodiversity and mitigation procedures”; i Silje Modahl Johannson, researcher, PhD, NMBU Faculty of Veterinary Medicine, na temu “The potential of the A/J Min/+ mouse model”.

Preuzeto sa: https://dijaspora.mhrr.gov.ba/