Selma Koso rođena je u Sarajevu, a u Švedsku je došla kao devetogodišnja djevojčica. Magistrirala je opštu psihologiju, te završila master studije za ljudska prava. Trenutno radi u Sigurnoj kući za žene i djecu, a osnovala je i organizaciju pod nazivom Paraply (što na švedskom znači kišobran), koja se bavi prevencijom seksualnog nasilja nad djecom i mladima.

Za svoj rad nedavno je dobila veliko priznanje – proglašena je jednom od najperspektivnijih liderki u Švedskoj. Pored Selme, na listi 75 najuspješnijih Šveđanki našle su se još tri žene porijeklom iz BiH. Sve žene na toj listi su tu zbog svoje kompetencije, svog truda i strasti za svoj posao, kazala je Selma u razgovoru za Buku. ”Biti jedna od proglašenih lidera u Švedskoj za mene je velika čast. Biti priznata zajedno sa svim ostalim fantastičnim ženama na toj listi je velika počast za mene. Osim toga, najdraže mi je da je sektor u kojem radim, to jeste neprofitni sektor, priznat. Da je rad civilnog društva iskazan i da se primijeti vrijednost toga. Tako da moje proglašenje ide za sve one žene koje neumorno rade za naš cilj, to jeste jedan svijet bez nasilja.”

Selmina organizacija nalazi se u Stokholmu, ali sada svoje djelovanje proširuje i na BiH. “Želimo da osnažimo rad na zaštiti dječijih prava, ali i da pružimo mogućnosti za razvoj i zapošljavanje mladih u Bosni i Hercegovini”, kazala nam je Selma.

Seksualno zlostavljanje djece je izražen problem u Švedskoj, mada je još uvijek tabu, priča Selma. Njena organizacija bavi se prevencijom seksualnog nasilja nad djecom i mladima, tako što pružaju edukaciju za dijecu, mlade, školsko osoblje, roditelje i ostale kadrove različitih struka, kao što su socialni radnici i psiholozi. Organizuju javne kampanje kako bi podizali svijest o problemu seksualnog nasilja nad djecom. Uz to, razvijaju i metode za razgovor sa malom djecom, da bi olakšali razgovor o dječijim pravima, sigurnosti i zlostavljanju. Jedan primjer je njihova dječija knjiga pod nazivom ”Kim ima jednu tajnu”.

Cjelovit intervju sa Selmom Koso možete pogledati na linku:  https://www.6yka.com/cyr/novosti/selma-koso-proglasena-jednom-od-najuspjesnijih-zena-u-svedskoj-to-je-priznanje-svim-zenama-koje-neumorno-rade-za-svijet-bez-nasilja

Izvor: Buka.com