Djelo Svjetlane Bukvich MACHINA IN DUBIO za orkestar i elektronski zvuk izvešće se premijerno u četvrtak 25. novembra 2021. u 20 časova u Sarajevu u sklopu obilježavanja Dana Državnosti BiH na koncertu u Domu Oružanih snaga BiH gdje ce biti predstavljeno 10 novih orkestarskih djela bosanskohercegovačkih autora!

Komad MACHINA IN DUBIO, započet davno u Sarajevu a izmaštan do kraja u New York-u, biće u izvođenju orkestra Muzičke Akademije, a podršku projektu dala je Asocijacija kompozitora – muzičkih stvaralaca AMUS sa ciljem obogaćenja simfonijske literature Bosne i Hercegovine. Diriguje Emir Merjemić.

Koncert će se moći pratiti uživo na programu televizije Hayat.ba kojem će prethoditi razgovor sa kompozitorima.

Svjetlana Bukvich je voditelj Art sekcije BHAAAS.

O djelu: Mašina može predvidjeti ponašanje ljudi. Ona se kreće brzo i razmišlja fraktalno. Da bi napravila program o ljudskoj nadi, ona počinje simulirati muziku ljudi. U katarzi simulacije Mašina napravi grešku i počne komponovati originalnu muziku. Program izbaci valcer koji Mašina ne moze da prati, niti da se pokreće uz njega. Logika programa ga odmah uništi, ali Mašina vise nije kao što je bila. Umjesto o nadi, ona piše program o sumnji, privučena onim što je prvobitno namjeravala da potčini.

Preuzeto: BHAAAS  i https://dijaspora.mhrr.gov.ba/