Povodom Dana maternjeg jezika, od petka do nedjelje, 23. do 25. februara, u prostorijama Wendelsberg škole u Geteborgu realizovan je omladinski kamp pod nazivom “Moj maternji, moj bosanski jezik”.

U projektu su učestvovali mladi govornici bosanskog jezika, učenici, gimnazijalci koji su upisani na bosanski jezik u srednjim školama u Halmstadu i Geteborgu. Projekat su osmislili i vodili nastavnici bosanskog jezika Amela Isanović i Almedin Spahić, u saradnji sa trezvenjačkom organizacijom NBV koja je bila generalni sponzor ovog susreta.

U okviru projekta omladina je imala priliku da se druži, upoznaje, uči, učestvuje u radionicama, da pjevaju bosanske pjesme, gledaju bosanske filmove i kroz te aktivnosti ponavljaju naučeno. Projekat je podržao svojom posjetom i ambasador BiH u Švedskoj Bojan Šošić.

Okupljanje je završeno u nedjelju, filmskim festivalom gdje je omladina imala priliku predstaviti svoje kratke filmove koje su snimili na temu: “Zašto je važno govoriti bosanski jezik”.

Više o ovoj temi mođete pronaći na linku ispod:

https://www.klix.ba/vijesti/dijaspora/u-geteborgu-obiljezen-dan-bosanskog-jezika-ukazano-na-vaznost-poznavanja-maternjeg-jezika/240226039