_DSC0075

Danas, 24.novembra 2017.godine u Sali općinskog vijeća Ključ, Svečanom akademijom obilježen je Dan državnosti Bosne i Hercegovine.
Dan državnosti Bosne i Hercegovine obilježava se svakog 25. novembra.Taj dan 1943. godine, na prvom zasjedanju ZAVNOBIH-a u Mrkonjić Gradu usvojena je Rezolucija ZAVNOBIH-a, u kojoj je izražena odlučnost naroda BiH da njihova zemlja bude zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih njenih naroda.

_DSC0004

_DSC0068

Svečanoj akademiji je predhodilo polaganje cvijeća na Šehidskom mezarju u našem gradu, nakon čega je uslijedio i službeni program akademije.

Održane su i ulične trke za djecu uzrasta od I-IX razreda osnovne škole u organizaciji Udruženja žena “Ključki biseri” koji su u sklopu svojih projektnih aktivnosti  “Stop nasilju” i povodom Dana državnosti BiH pripremili ovo takmičenje gdje su podjeljene i nagrade za najbolje postignute rezultate po kategorijama učenika od I-IX razreda.

_DSC0153

_DSC0216

Samoj akademiji su prisustvovali predstavnici lokalnih vlasti, ličnosti javnog života grada te brojni građani.U službenom dijelu prigodne govore održali su predsjedavajući OV Adam Crnolić i Općinski načelnik Nedžad Zukanović koji su ovom prigodom svim građanima uputili čestitke u povodu Dana državnosti BiH, a svim pripadnicima 17. Viteške krajiške brdske brigade čestitali godišnjicu formiranja brigade. Prisutnima se obratio i predsjednik udruženja 17. Vkbbr-e Salko Karajlić te uputio čestitke povodom Dana državnosti i godišnjice formiranja jedne od najslavnijih brigada Armije Republike BiH te je govorio o ratnom putu ove brigade. Za kulturno – zabavni dio akademije pobrinuli su se profesori i učenici Mješovite srednje škole Ključ.

_DSC0476

_DSC0445

_DSC0374

_DSC0484

Nakon akademije, prisutni su posjetili spomen obilježje na trgu Alije Izetbegovića i polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe odali počast svim poginulim pripadnicima ArmijeR BiH i nevino stradalim žrtvama.

_DSC0525

_DSC0521