Velik broj  građana općine Ključ privremeno živi i radi u inostranstvu i većina njih želi ostvariti saradnju sa matičnom općinom kao i dati svoj doprinos  u razvoju općine. Općina Ključ već duži niz godina radi na uspostavljanju saradnje sa svojim građanima u dijaspori kroz organizaciju raznih sadržaja namijenjenih dijaspori, zajedničko ulaganje u infrastrukturne projekte, kulturno-sportsku saradnju i slično, ali ostvareni rezultati mogu biti i bolji.

Na teritoriji JLS postoje i drugi akteri koji ostvaruju saradnju sa dijasporom, a radi se o kulturnim, sportskim i humanitarnim organizacijama, NVO, lokalnim poduzetnicima, lokalnim medijima, kao i mjesnim zajednicama koje imaju značajne veze sa dijasporom koja pomaže finansiranjem infrastrukturnih projekata. Na temu uloge dijaspore u radu mjesnih zajednica razgovor su vodili predstavnici Centra za lokalni razvoj i dijasporu (CLDD) Internacional – Štokholm, voditeljica predstavništva u BiH Šefika Muratagić, Bosansko-kanadskog humanitarnog društva, Azra Kujundžić i Ureda za dijasporu, Amir Hadžić.

Nastavak je ovo razgovora sa nedavo održanog sastanka u okviru projekta „Lokalizacija vizije MZ u Općini Ključ“ gdje je, na temu „Struktura, status i finansiranje MZ“, predloženo da se na neki način u upravljačke strukture MZ, involviraju i naši gradjani iz dijaspore, s obzirom na to da oni čine veliki procenat stanovnika općine Ključ i da je njihov doprinos razvoju MZ  i općine u finansijskom i svakom drugom smislu od velikog značaja. S druge strane, oni u svojim lokalnim zajednicama imaju privatnu imovinu, tj. nekretnine, te je i njima u interesu da učestvuju u planiranju i realizaciji društvenih zbivanja u njihovoj lokalnoj zajednici.

Prisutni su se složili i da čitav niz planiranih aktivnosti treba usmjeriti u smislu unaprijeđenja povjerenja dijaspore u lokalnu zajednicu, omogućiti veći pristup informacijama o aktivnostima iz lokalne zajednice te uključiti dijasporu u razvojne planove općine Ključ.

Trebamo stremiti većem stepenu institucionalizacije odnosa u odnosu na trenutno, uglavnom, na ličnom entuzijazmu zasnovanom djelovanju. Drugačiji i institucionalizovani odnos prema dijaspori iniciraće proces izgradnje povjerenja i predstavljaće organizovani napor za koji vjerujemo da će biti prepoznat od strane naših iseljenika, stav je učesnika sastanka.