Podaci Centralne banke BiH pokazali da doznake iz inozemstva bilježe rekordne iznose

Ukupan promet trgovine namalo u BiH, posmatran u tekućim cijenama, u februaru 2024. godine ostvario je rast od 13,6 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine. Promet prehrambenim proizvodima porastao je za 14,5 posto.

Stalne cijene

Posmatrano u stalnim cijenama, ukupan promet trgovine namalo ostvario je rast od 18,6 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine, pokazuju podaci Agencije za statistiku BiH.

Ekonomski analitičar Igor Gavran kaže da ga rast prometa u tekućim cijenama ne čudi, jer uključuje inflaciju i ne mora značiti rast ukupnog prometa, već veću vrijednost zbog poskupljenja.

– U tom slučaju prodaja može biti čak i manja, a da ima veću vrijednost. S druge strane, rast prometa izražen u stalnim cijenama trebao bi predstavljati stvarni rast prodaje, a to je u našim okolnostima neobično, uzimajući u obzir kontinuirani pad broja stanovnika. Dijelom se može pokušati objasniti većim brojem turista, ali nisam siguran da u ovo doba godine to može biti dovoljno objašnjenje – kaže Gavran.

Povećanje plaća

Jedno od objašnjenja moglo bi se kriti u podacima Centralne banke BiH, prema kojima doznake iz inozemstva bilježe rekordne iznose. U 2023. godini lični transferi dijaspore iznosili su 3,79 milijardi KM i za 203 miliona KM su veći u odnosu na godinu ranije.

– Povećanja primanja, plata i penzija uglavnom su zaostajala za inflacijom i opet ne mogu objasniti ovakav trend. Imali smo i pojavu prekogranične kupovine, jer građani Hrvatske često, a iz Srbije rjeđe, dolaze kod nas u kupovinu – ističe analitičar Igor Gavran.

Realni indeks prometa

U odnosu na baznu 2021. godinu, realni indeks prometa prehrambenih proizvoda u februaru 2024. godine ostvario je rast od 22,3 posto, dok je promet neprehrambenim proizvodima ostvario rast od 65,5 posto. Promet od trgovine namalo motornim gorivima porastao je za 21,5 posto.

 

Preuzeto: Dnevni Avaz